top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverInge Walstra

Kopen zonder financieringsvoorbehoud: een gevaarlijke of juist slimme strategie?

Omdat er zoveel mensen op zoek zijn naar huizen en er maar weinig te koop zijn, gaan de prijzen flink omhoog. Dat betekent dat als je een huis wilt kopen, je soms rare dingen moet doen om op te vallen, zoals meer bieden dan de vraagprijs en geen voorwaarden stellen bij je bod. Dat heet een overspannen woningmarkt. En dat kan behoorlijk stressvol zijn!Kort gezegd: het slimste is om goed voorbereid te zijn

De beste manier om een huis te kopen is om eerst met mij (of je eigen hypotheekadviseur) te praten. Ik begin altijd met een grondige check om te zien hoeveel hypotheek jij kunt krijgen. Ik kan je geen 100% zekerheid geven, maar ik weet wel hoe banken dit beoordelen en kan je een realistische schatting geven. Dat geeft je meer vertrouwen als je de huizenmarkt op gaat.


Zelfs als je goed voorbereid bent, kan het lastig zijn om een goed bod te doen. Daarom werk ik graag samen met een aankoopmakelaar en je kan helpen met bieden zonder voorbehoud, als dat nodig is.

Samen zijn we een goed team en hebben we al veel mensen geholpen met het vinden van een betaalbaar huis.


Welke voorwaarden zijn vaak van toepassing bij het kopen van een huis?

Het meest voorkomende is een voorbehoud van financiering en soms een voorbehoud van een bouwtechnische keuring.

Een financieringsvoorbehoud betekent dat de koop formeel is, maar dat je dit nog kunt annuleren als het niet lukt om binnen een bepaalde tijd een hypotheek te krijgen.

Een bouwtechnische keuring voorbehoud betekent dat de koop doorgaat, tenzij uit de keuring blijkt dat er grote kosten zijn om de woning te repareren.


Verkopers willen het liefst kopers zonder voorbehoud

Verkopers vinden het fijn als er geen voorbehouden zijn, want dan weten ze zeker dat de verkoop doorgaat. Jij als koper kunt namelijk nog terugtrekken als de voorwaarden niet worden vervuld. Daarom kiezen verkopers liever voor kopers zonder voorbehoud. En dat betekent dat je vaak gedwongen wordt om geen voorwaarden te stellen en meer te bieden dan de vraagprijs. Is dat slim?


Bieden zonder voorbehoud en meer bieden: slim of gevaarlijk?

Het is riskant om meer te bieden dan de taxatiewaarde als je geen eigen geld hebt. Je kunt namelijk nooit meer hypotheek krijgen dan de waarde van het huis. Dus als je meer biedt, moet je dat verschil zelf kunnen betalen.

Ook is het gevaarlijk om geen voorbehoud van financiering te hebben als je niet zeker weet hoeveel hypotheek je kunt krijgen.

In sommige situaties kan het echter een slimme strategie zijn.


Wat is het risico van bieden zonder financieringsvoorbehoud?

Als je het huis koopt zonder voorbehoud van financiering en het lukt niet om een hypotheek te krijgen, moet je vaak een boete betalen aan de verkoper. Dat kan flink oplopen, meestal tot 10% van de koopsom.


Maar ik heb toch 3 dagen wettelijke bedenktijd?

Dat klopt en dat is heel kort! Ter vergelijking: als je online een wasmachine koopt heb je 14 dagen wettelijke bedenktijd! Een wasmachine versus een woning! Dat is nogal een verschil aan investering, of niet?

In de 3 dagen kun je geen hypotheek regelen en heb je nog geen zekerheid over de financiering. De 3 dagen gaan pas in nadat jij als koper het koopcontract hebt getekend en soms kun je binnen die periode wel al snel een taxatierapport geregeld hebben. Dan weet je in ieder geval hoeveel hypotheek je op de marktwaarde kunt lenen en hoeveel eigen geld erbij moet. Dan is de vraag alleen nog hoeveel hypotheek je op je inkomen kunt krijgen en dat kan ik als hypotheekadviseur goed inschatten.

De wettelijke bedenktijd betekent dat je in die periode een koopovereenkomst zonder opgave van een reden ongedaan kunt maken. Maar dat moet je natuurlijk niet te vaak doen want dan zien de makelaars je een volgende keer ook niet graag verschijnen!


Kortom: bereid je goed voor!

Er zijn oplossingen om een huis te kopen in deze lastige markt. Zorg dat je goed voorbereid bent, wat spaargeld hebt en zo min mogelijk leningen. Ik kan je bij de voorbereiden helpen en mijn netwerk van professionals inschakelen.

De huizenmarkt is momenteel niet ideaal, vooral voor jonge mensen die zelfstandig willen wonen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat ook jij een kans maakt. Neem gerust contact met me op voor advies.

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page