top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverInge Walstra

OUDERS KUNNEN KINDEREN NOG STEEDS FINANCIEEL HELPEN BIJ DE AANKOOP/ VERBOUWING VAN EEN WONING


De mogelijkheid voor ouders om hun kind bij de financiering van een woning te helpen door het geven van een “jubelton” is er niet meer. Maar er bestaan nog wel andere mogelijkheden. Ik zet een aantal mogelijkheden op een rij.

Gewoon schenkingsbelasting betalen Ouders kunnen hun kind een bedrag schenken. Het kind moet hierover dan schenkingsbelasting betalen. Dit tarief is voor 2023: bij schenkingen van €0 tot €138.641 10% en bij schenkingen boven de €138.641 20%

Eénmalige schenking Wanneer het kind tussen de 18 en 40 jaar is, mogen de ouders het kind éénmalig een belastingvrij bedrag schenken tot €28.947 voor de eerste aankoop van een woning waarin het kind gaat wonen. Stel dat ouders een bedrag van €138.641 schenken dan mag het kind hierop dus €28.947 in mindering brengen zodat het over het resterende bedrag €10.969 schenkingsbelasting betaalt, in plaats van €13.864. Ouders mogen ook hypotheek verstrekken Ouders mogen, net als een bank, ook een hypotheek aan hun kinderen verstrekken. De zekerheden kunnen via een notariële akte gelijk zijn aan de zekerheden die een bank eist. Mits tussen ouders en het kind een marktconforme rente wordt afgesproken, geldt voor deze door het kind betaalde rente de normale hypotheekrenteaftrek. Belangrijk voordeel kan zijn dat waar de bank wettelijk strenge eisen kent over de maximale hoogte van de lening, deze eisen niet gelden wanneer ouders de hypotheek verstrekken. Anders gezegd: ouders mogen een hoger bedrag aan hypotheek verstrekken dan de bank. Jaarlijks bedrag schenken Ouders mogen hun kinderen jaarlijks een belastingvrij bedrag schenken. Voor 2023 is dit bedrag €6.035 per kind. Met zo’n (jaarlijkse) schenking kunnen kinderen een deel van de rente en aflossing betalen of de lening jaarlijks vervroegd voor een deel extra aflossen. Garant staan bij sommige banken mogelijk Het kan zijn dat inkomsten van het kind op dit moment net niet voldoende zijn om het volledige bedrag bij de bank te kunnen lenen voor de aankoop van een woning. Zeker wanneer de verwachting is dat het kind in de jaren daarna een positieve salarisontwikkeling gaat doormaken is dit vervelend. Een beperkt aantal banken maakt het in die situatie mogelijk dat ouders tijdelijk garant staan dat het kind de lasten van de lening kan dragen. In zo’n geval kan de bank besluiten om de gewenste lening toch te verstrekken. Verder over praten? Dat kan! Naast deze mogelijkheden zijn er nog andere. De mogelijkheden zijn sterk afhankelijk van de situatie van de ouders en het kind. Sommige mogelijkheden, zoals die hierboven, zijn goed kort te schetsen. Andere vragen om een uitgebreidere toelichting. Mocht je als ouder of kind (of samen) hierover eens met mij van gedachten willen wisselen dan kan dat. Bel gerust dan maak ik graag tijd voor jullie.



24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page