top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverInge Walstra

2019: vertrouwen op je eigen hypotheekmogelijkheden


"Vertrouwen in de woningmarkt keldert in 2019 verder". Lekker vrolijk, de meest recente woonindex van ING... Deze graadmeter, die aangeeft hoeveel vertrouwen starters en huizenbezitters hebben in de huizenmarkt, zal best kloppen maar hé: daar laten wij ons toch niet door weerhouden?


Natuurlijk zijn er te weinig huizen te koop en zijn de prijzen fors. Schaarste op de woningmarkt. Er wordt niet voldoende en niet snel genoeg gebouwd. Klopt. Maar hé: daar laten wij ons toch niet door weerhouden?


Als je in 2019 wilt meedoen op de woningmarkt, door je eerste huis of door een ander huis te kopen, zorg dan dat je goed op de hoogte bent van jouw mogelijkheden. Jouw éigen mogelijkheden! Zodat je snel kunt toeslaan als er een knap huis voorbij komt. Ik wil je daar graag bij helpen en zal alvast beginnen met het opsommen van de belangrijkste hypotheekregels voor 2019. Komt ie:


  1. Maximale lening op de waarde van de woning: blijft maximaal 100%. Dat wil zeggen dat je als starter de "kosten koper" zelf moet kunnen betalen (ca. 5% van de koopsom). Als je een doorstromer bent met overwaarde op het vorige huis, dan kun je daarvan meestal de kosten koper kosten betalen. En als je ook investeert in energiebesparende maatregelen, kun je hiervoor maximaal 6% van de koopsom extra lenen.

  2. Maximale lening op het inkomen: gemiddeld kan er in 2019 meer geleend worden op het inkomen, nl. + 2,5%. Of dat voor jou ook geldt, kan ik snel voor je uitrekenen.

  3. Nationale Hypotheekgarantie: de kostengrens wordt verhoogd van € 265.000 naar € 290.000. Dat wil zeggen dat je een huis kunt kopen van € 290.000 wil je in aanmerking komen voor deze extra garantie én rentekorting. Daarbij mag je nog € 17.400 extra lenen als je dit besteedt aan energiebesparende maatregelen. De éénmalig provisie voor NHG is verlaagd van 1% naar 0,9% van de lening.

  4. Energiebesparende maatregelen: met een (gezamenlijke) toetsinkomen hoger dan € 33.000, kun je standaard € 9.000 extra lenen als je energiebesparende maatregelen treft óf als jouw nieuwe huis al energiezuinig is. Voor Nul op de Meter woningen is dit bedrag zelfs € 25.000 (met energieprestatie garantie voor minimaal 10 jaar; anders € 15.000).

  5. Energie bespaarbudget: als je bij aankoop wél weet dat je energiebesparende maatregelen gaat nemen maar nog niet precies hoe en wat, dan kun je het bedrag dat daarvoor bestemd is op een bouwdepot zetten. Je hoeft hiervoor nog geen specificatie aan te leveren, als je het bedrag uiteindelijk maar gebruikt voor een toegestane energiebesparende voorziening.

Wel wel, dat is toch niet alleen maar kommer en kwel? Met name de maximale lening op het inkomen, de verhoogde NHG grens én de mogelijkheid om het nieuwe huis meteen energiezuinig te maken, bieden kansen. Zeker nu de rente nog steeds laag is!


Heb je plannen om een huis te kopen in 2019? Bel me gerust om te kijken wat er al dan niet mogelijk is. Het vertrouwen in de huizenmarkt is één, maar vertrouwen in je eigen hypotheekmogelijkheden is veel belangrijker, als je het mij vraagt!

6 weergaven0 opmerkingen
bottom of page