top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverInge Walstra

Eenvoudiger een hypotheek voor starters op de arbeidsmarkt en flexwerkers.


Als je een tijdelijk arbeidscontract hebt en jouw werkgever (nog) geen intentie afgeeft om jouw contract te verlengen, dan kun je moeilijk een huis kopen.

Dat is ook het geval als je een flexibel arbeidscontract hebt (werknemers met een nul-urencontract, uitzendkrachten, gedetacheerden, payrollers en seizoensarbeiders).


Je hebt kans op een hypotheek als het gemiddelde jaarinkomen over de afgelopen 3 jaren hoog genoeg is, maar die inkomsten kunnen nogal wisselen en misschien werk je nog géén 3 jaren: dan is het gemiddelde veel te laag.


Daarom is vanaf 2020 de Arbeidsmarktscan op de hypotheekmarkt. Die kijkt niet terug in de tijd maar juist vooruit en voorspelt jouw toekomstige salaris en de kans dat je de komende jaren aan het werk blijft. Dat doet de scan op basis van beroep, opleiding en regio. Wanneer de kansen op de arbeidsmarkt goed tot zeer goed zijn én de gemiddelde zoektijd naar ander werk korter is dan 5 maanden, dan volgt een positief advies.


In 2020 doen 9 geldverstrekkers mee aan deze pilot (Abn Amro, Aegon, ASR, Florius, ING Bank, Munt, Obvion, Rabobank en Volksbank, w.o. BLG). Om te beginnen kan de Arbeidsmarktscan alleen ingezet worden als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluit. Daarmee kun je maximaal een huis kopen van € 310.000. Ik verwacht dat de scan later ook zonder NHG ingezet kan worden en dat steeds meer geldverstrekkers gaan aansluiten. En dat die op den duur ook gebruikt kan worden voor zzp'ers en freelancers.


Wil je meer weten over jouw hypotheekmogelijkheden? Neem contact met mij op, dan kijken we welke mogelijkheden er voor jou zijn. Ik volg de ontwikkelingen op de hypotheekmarkt op de voet en zet de nieuwe mogelijkheid voor starters op de arbeidsmarkt en flexwerkers graag in!

145 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page