top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverInge Walstra

Is jouw hypotheekrente nog hoog?


Heb je het idee dat jij voor jouw hypotheek een veel hogere rente betaalt dan de huidige hypotheekrente? En weet je niet wat je daar mee aan moet? Lees even verder:


De hypotheekrente is inderdaad al een tijd zeer laag. Je hoort anderen over het oversluiten van hun hypotheek praten en de klapper die ze daarmee gemaakt hebben. Oversluiten betekent dat je zonder te verhuizen een nieuwe hypotheek afsluit met een lagere rente (bij dezelfde geldverstrekker als voorheen of een andere) óf dat je alleen het rentecontract laat aanpassen (bij de huidige geldverstrekker).


Addertje onder het gras is, dat je dan een boeterente moet betalen. Dat noemen ze wat vriendelijker ook wel "vergoedingsrente" maar dat doet niet minder pijn. Logisch is het wel, want als jij jouw rentecontract niet uitdient bij de geldverstrekker, dan loopt die rente-inkomsten mis. En daar wil hij een vergoeding voor.


Toch kan dit wel interessant zijn. De boeterente is éénmalig aftrekbaar en als de hypotheeklasten zoveel lager worden dat je de boete redelijk snel terugverdient, dan kun je dit zeker overwegen. Hierbij moet je ook rekening houden met eventuele overige kosten, zoals advies-, taxatie- en notariskosten.


Wil je geen boete betalen, dan is rentemiddeling misschien iets voor jou. Dan blijf je bij dezelfde geldverstrekker en vraag je of hij de rente die jij betaalt "middelt" met de huidige, lagere marktrente. Je betaalt geen boete, misschien wel een klein bedrag aan administratiekosten (€ 150 of zo). De lasten gaan meteen naar beneden. Let wel op: feitelijk betaal je toch een boete, verkapt in het gemiddelde tarief. En die is vaak in totaal hoger dan wanneer je in 1 keer de boete aftikt. En ook biedt niet iedere geldverstrekker dit aan.


Dan nog een paar laatste tips:

* loopt je rentecontract binnenkort af? Mazzel! Dan krijg je vanzelf een nieuw voorstel van jouw geldverstrekker. Het loont zeker om dit te vergelijken met het aanbod van andere aanbieders.

* heb je een spaarhypotheek? Dan is oversluiten op de lagere rente "9 van de 10 keer" niet aantrekkelijk. Een lagere rente leidt vaak niet tot lagere netto maandlasten en een boeterente verdien je dan niet terug.


Vind je het best ingewikkeld om deze afwegingen te maken? Neem dan gerust contact met mij op. Ik kan je helpen bij het afwegen en het doorrekenen van de opties. Oriënteren op de mogelijkheden is belangrijk en bied ik daarom kosteloos aan. Ik adviseer je vervolgens over de beste oplossing in jouw situatie. Succes!63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page