top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverInge Walstra

Trends in wonen en hypotheken.


Wie had vorig jaar kunnen bedenken hoe enorm we in 2020 zijn beïnvloed door het coronavirus?! Afstand houden, mondkapjes dragen, thuiswerken, handen stuk wassen, geen grote groepen. En dat laatste heeft natuurlijk een enorme impact op veel ondernemingen. En op hun medewerkers, klanten, gewoon op iedereen!Sinds de start van de maatregelen afgelopen maart ervaar ik als hypotheekadviseur een enorme drukte! In de eerste 3 maanden werden er in Nederland 4x zoveel hypotheekaanvragen gedaan dan normaal. En de doorlooptijden bij geldverstrekkers liepen enorm op: waar het eerst nog wel eens lukte om binnen een week een hypotheekofferte te regelen was dat nu vaak 3 tot 5 weken, met alle gevolgen van dien voor mijn klanten. We hebben het samen in alle casussen gered, soms was daar een uitstel van de ontbindende voorwaarden voor financiering met 1 of 2 weken voor nodig. Iedereen kan zijn woonplan uitvoeren en dat is een feestje!


Ik merkte dat ik in de eerste maanden veel vaker digitaal contact had met mijn klanten: via Zoom of Facetime. Dat hou ik er zeker in, maar toch ben ik meer van een persoonlijk gesprek aan de keukentafel. En mijn klanten gelukkig ook. Op 1,5 meter kunnen de meeste gesprekken gewoon doorgaan. Langzaam begin ik er aan te wennen dat ik geen handen mag schudden als ik binnenkom en zelfs niet als ik een officiële opdracht krijg. Maar ik ben er onverminderd blij mee.


Welke redenen hadden mijn klanten de afgelopen maanden vooral om een hypotheek te willen regelen? Ze willen snel oversluiten voordat de rente stijgt. Of juist nu verbouwen, zeker omdat ze nu veel thuis zijn en omdat dit misschien wel het nieuwe normaal wordt. En de meeste klanten kopen een huis.


Zo adviseerde ik de afgelopen periode diverse starters op de woningmarkt. Heel spannend voor hen om dit allemaal voor de eerste keer mee te maken. Hun trotse gezichten als alles geregeld is en ze officieel eigenaar zijn, dat is onbetaalbaar! Ook waren er klanten die een andere woning gingen kopen: in dezelfde wijk (zelfs in dezelfde straat!) of in het buitengebied. De verkoop van de huidige woning is dan altijd spannend, maar tot nu toe heeft iedereen heel goed verkocht en ver boven ons "worst-case" scenario kunnen cashen.


Gezien de huidige stand van zaken rond het virus zullen we er nog wel even zoet mee zijn. Niemand weet waar ons dat gaat brengen en welke invloed het precies op de woning- en hypothekenmarkt heeft. Maar een aantal dingen weten we wel zeker en die kunnen er voor zorgen dat je juist nog wel in 2020 in actie wilt komen of dat je beter kunt wachten tot 2021.


Bijvoorbeeld: als je een starter of doorstromer op de woningmarkt bent (1e huis resp. een volgend huis kopen) én niet ouder dan 34 jaar, dan kun je vanwege de verlaging van de overdrachtsbelasting naar 0%, beter wachten tot 2021. Dat scheelt al gauw € 5.000 aan extra eigen geld! Let op: deze verlaging moet nog wel goedgekeurd worden door Den Haag, maar dat is waarschijnlijk een hamerstuk.


Als je nog wilt oversluiten op de lage rente én als je een belastbaar inkomen hebt boven de

€ 68.507, dan kun je dat beter nog dit jaar doen. Dit jaar zijn de bijkomende kosten, zoals boeterente, nog aftrekbaar tegen 46% (volgend jaar 43%). Ook dat scheelt snel een paar duizend euro!


Neem contact met mij op als je wilt weten wat in jouw situatie mogelijk is en wat het beste moment is om in actie te komen. Oriënteren op de mogelijkheden is heel belangrijk en daarom besteed ik daar heel veel tijd aan. Dit is vrijblijvend en kosteloos. Zonder deze kennis kun je geen goede beslissingen nemen maar als je wel goed voorbereid bent dan ga je met zoveel mogelijk plezier en rust verder met je woonwensen. Dan regel ik een passende hypotheek voor je!


Ik wens jullie veel gezondheid toe en zo min mogelijk nadelige financiële gevolgen van de huidige situatie. Tot ziens!


48 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page