top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverInge Walstra

Besparen op energielasten hoeft niet duur te zijn.

Op 31 oktober jl. was ik één van sprekers tijdens een webinar georganiseerd door financieel planner Nihal Vogels. Ik heb tips gedeeld waarmee je (eenvoudig) kunt besparen op energiekosten en ik heb laten zien hoe je kostbare maatregelen kunt financieren.

Hieronder deel ik een aantal van de bespaartips en in een volgend blog wil ik graag bespreken welke financieringsvormen er zijn als het toch in de papieren gaat lopen.


Dat de prijzen van energie (gas en stroom) door het dak gaan, is niemand ontgaan. Veel huishoudens zijn al geconfronteerd met een flink hogere energierekening of gaan dat na afloop van hun huidige energiecontract merken. En dat heeft invloed op andere wensen en doelen!

Gelukkig wordt de pijn iets verzacht door het tijdelijke prijsplafond dat de overheid heeft aangekondigd. Op de site www.berekenhet.nl kun je eenvoudig berekenen hoeveel jij daardoor gaat besparen op de energierekening. Doen! Dat geeft écht inzicht.

Op www.verbeterjehuis.nl kun je zien welke mogelijkheden er zijn om jouw eigen huis energiezuinig en duurzaam te maken. Ook staan hier veel tips, voordelen en ervaringen van anderen.


Ik vind het belangrijk te melden dat je ook zonder grote investeringen kunt bezuinigen. Daarvoor zijn vaak veranderingen in gedrag en gewoonten nodig. Bijvoorbeeld door deuren te sluiten, alleen de ruimtes te verwarmen waar iemand is, door de thermostaat ('s nachts) lager te zetten, de Cv-ketel standaard op 60 graden te zetten i.p.v. op 80 (www.zetmop60.nl) en/of door de Cv op ecostand te zetten.


Verder zijn er kleine maatregelen die vaak niet meer dan € 10 kosten zoals naden en kieren dichten, radiatorfolie gebruiken, de leidingen isoleren, een brievenbusborstel plaatsen en een tijdklok instellen.

Maatregelen tot ca. € 100 zijn een slimme thermostaat aanschaffen, een radiator ventilator, waterbesparende douchekop, led verlichting en een energiemeter.


Win daarnaast eventueel advies in bij een energie-adviseur of het lokale energieloket

(www.regionaalenergieloket.nl) over het isoleren van de woning (eerst het dak, dan gevel, vloer en glas). Vergeet daarbij niet dat het binnenklimaat gezond moet blijven en dat er geventileerd moet worden! De volgende stap kan zijn om zelf duurzame energie op te wekken door zonnepanelen aan te schaffen. En tot slot kun je een warmtepomp overwegen.


Bekijk ook of je recht hebt op subsidie voor het verbeteren van de woning. Ga hiervoor naar www.energiesubsidiewijzer.nl Deze site is er ook voor huurders en voor Vereniging van Eigenaren. Vanaf volgend jaar heb je al recht op subsidie bij het nemen van één genoemde maatregelen i.p.v. twee.

Natuurlijk wil je weten wat de verbeteringen gaan opleveren. Dat kun je ook op diverse manieren checken. Bijvoorbeeld via

  • Milieu Centraal (www.verbeterjehuis.nl)

  • de Energiebespaarders https://energiebespaarders.nl/

  • Duurzaamheidsprofiel: vraag dit op via mij, van jouw huidige eigen huis of van het huis dat je op het oog hebt.

Ik hoop je geïnspireerd te hebben met deze tips en wens je een bescheiden energienota toe! Zodat andere wensen en doelen in jouw leven bereikbaar blijven.

Lees in december ook mijn volgende blog over de manieren waarop je grotere investeringen kunt financieren.

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page