top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverInge Walstra

Bieden en .... overboden worden!

Steeds vaker hoor ik het. En voel ik vanaf de zijlijn de teleurstelling van mijn klanten. Die steeds meer moeite moeten doen om een huis te bemachtigen. En zich soms gedwongen voelen teveel risico te nemen. Ik maak me daar zorgen om.

Natuurlijk is dit een logisch gevolg van "meer vraag dan aanbod". Er zijn meer mensen die een huis willen kopen dan dat er huizen te koop zijn. Dat er veel meer huizen gebouwd moeten gaan worden, horen we ook al heel lang. Maar daar hebben we nú niks aan.


Ook is er niks mis met een beetje doorzettingsvermogen, maar het moet wel leuk blijven. Ik hoor van mijn klanten dat ze soms niet eens mogen gaan kijken naar een huis. Want er is al een wachtlijst voordat het op Funda komt. En als ze wel mogen gaan kijken, dan hebben ze een half uurtje de tijd en dan staat de volgende kandidaat al te trappelen. Soms mogen ze niet meer voor een tweede keer komen kijken, want daar is geen tijd voor. Ze kunnen een bod doen en dan afwachten of ze de gelukkigen zijn.


Het is dringen geblazen. Het gaat niet alleen om het hoogste bod, maar ook of je "zonder voorbehoud van financiering" gaat bieden. Dat geeft de verkoper natuurlijk veel zekerheid want dan is de koop definitief nadat het koopcontract is getekend en de 3 dagen van wettelijke bedenktijd voorbij zijn. Maar als koper moet je dan wel heel zeker zijn van de zaak!


Soms schrijven mijn klanten een brief aan de verkopers. Dat wil wel eens werken omdat er dan een gunfactor is. Waar is de tijd dat de verkopers een appeltaart bakten, zodat het huis lekker rook in de hoop dat dat de kijkers zou beïnvloeden? Tsja, het kan verkeren.


Ik maak me zorgen over de voorwaarden waaronder mijn klanten mee kunnen doen aan het spelletje. Ze krijgen zo weinig tijd om goed te kijken. En ze moeten standaard overbieden. Boven de vraagprijs, want dat is steeds vaker een "bieden vanaf" prijs. Wat kunnen we samen doen om verantwoord te bieden?


  1. Samen goed oriënteren op je financiële mogelijkheden. Daar steek ik veel tijd in. Ik vraag altijd een aantal documenten bij je op voordat we afspreken. Dan ben ik goed voorbereid en kan ik ook echt iets vertellen over de grenzen en de hoogte van de maandlasten als je de grens opzoekt. Als je lekker ruim in het financiële jasje zit, kun je overwegen een bod te doen zonder voorbehoud van financiering. Dan kun je dus niet meer van de koop af als de hypotheek niet rond zou komen. En dan ben je 10% van de koopprijs als boete verschuldigd aan de verkoper. Dat wil ik ten alle tijden voorkomen, dat snap je. Maar soms is het wél verantwoord en dan is het aan jou om hierover te beslissen.

  2. Uitgebreid oriënteren op de woningmarkt. Kijk goed op Funda en andere platforms, bijvoorbeeld op de websites, Facebook- en Instagrampagina's van lokale makelaars. Dan krijg je gevoel bij prijzen en ontdek je welke locaties je voorkeur hebben en welke kenmerken een huis zeker moet hebben. Overweeg ook of een nieuwbouwwoning iets voor jou is.

  3. Schakel een aankoopmakelaar in om je te helpen bij het aankopen van een huis. Daarvoor kan ik je in contact brengen met een aantal zeer deskundige en ervaren aankoopmakelaars. Zij weten vaak eerder wanneer een huis op de markt gaat komen in hun eigen portefeuille en die van hun concurrenten. Ze weten "hoe een koe een haas vangt", snap je?

  4. Ben realistisch. Als je een budget hebt van bijvoorbeeld € 350.000 dan kun je kijken naar huizen met een vraagprijs van rond de 3 ton en net iets daarboven. Want overbieden is inmiddels bijna standaard.

  5. Ga nooit over je eigen grenzen heen. Ik bedoel financieel maar ook gevoelsmatig. Het moet wel leuk blijven, hè? En neem nooit te veel hooi op je vork. Dan maar even afwachten.

Gelukkig is het een aantal van mijn klanten in de afgelopen week gelukt om een huis te kopen! Geen van hen is daarbij buiten voor hun acceptabele grenzen gegaan en ik hoef het niet te vertellen: ze zijn dolgelukkig. En ik ook.


Succes allemaal!


56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page