SVn HELPT WAAR DE BANKEN (MOETEN) STOPPEN
Banken in Nederland moeten zich houden aan hele strenge wetgeving om overcreditering te voorkomen. Daarmee worden consumenten beschermd tegen het risico dat ze hogere leningen afsluiten dan verantwoord is. Dan kunnen ze niet de hypotheek afsluiten die ze nodig hebben voor het kopen of verbouwen van een woning. Soms is er toch een oplossing!
Het SVn kan soms financieren waar banken moeten afhaken Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten is een organisatie met ongeveer 100 medewerkers. De organisatie is door de overheid in het leven geroepen om in bepaalde situaties een aanvullende lening te verstrekken als die bij banken niet helemaal haalbaar blijkt. Dan kan bijvoorbeeld een aankoop van een woning toch doorgaan. SVn leent dit geld niet zelf uit maar doet dit via regelingen die door individuele gemeenten worden aangeboden. Elke gemeente beslist hierbij zelf óf ze een bepaalde, aanvullende regeling wel of niet aan haar burgers aanbiedt. Het nadeel hiervan is dat per gemeente de beschikbare regelingen kunnen verschillen. Belangrijke regelingen die veel gemeenten aanbieden:
Starterslening: dit is een aanvullende lening voor starters op de woningmarkt. Die kan worden gesloten naast een “normale” hypotheek en wel tot maximaal 20% van de kostengrens van de aan te kopen woning. Voordeel is dat er over dit deel van de lening tijdelijk geen maandlasten betaald hoeven te worden. Dit betekent dat in de eerste jaren de maandlasten lager zijn dan van een normale hypotheek.
Duurzaamheidslening: deze lening wordt verstrekt voor onder meer het energiezuiniger maken van de woning. Naast een lage rente is het een voordeel dat oudere bewoners deze lening ook kunnen afsluiten (tot en met 75 jaar). Dat kan tot maximaal € 25.000, de rente is nu 1,6% (mei 2023).
Verzilverlening: dit is een leningvorm die voor verschillende doelen gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld om de woning bouwkundig aan te passen zodat de bewoners ook op hogere leeftijd zelfstandig in de woning kunnen blijven wonen. De overwaarde van de woning kan worden gebruikt tot 80 % van de WOZ-waarde. Ook hier is de rente laag (nu 1,7% vast = mei 2023).
Maatwerklening: deze lening is belangrijk voor eigenaren die geconfronteerd worden met schade aan de fundering van hun woning door daling van het waterpeil of verzakking van de grond. Ook de kosten van het verwijderen van asbest kunnen hiermee worden gefinancierd. Deze financiering is er vooral voor bewoners met onvoldoende betaalcapaciteit. De looptijd van de lening is 30 jaar en over de eerste drie jaar hoeft geen rente en aflossing te worden betaald.
Ik kan u de weg wijzen binnen de regeling van de diverse gemeentes De diverse regelingen van gemeenten uit de omgeving zijn bij mij bekend. En anders weet ik waar ik de regeltjes kan vinden. Zo'n lening kan bijvoorbeeld het verschil maken als je een 1e eigen huis wilt kopen of energiebesparende maatregelen wilt nemen. Wil je meer weten over deze regelingen en wat ze voor jou kunnen betekenen, bel me gerust om een vrijblijvende afspraak te plannen.
Commentaires