top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverInge Walstra

Starters op de woningmarkt doen weer mee!

De laatste maanden merk ik dat ik weer vaker met starters aan tafel zit. En niet alleen om te oriënteren op de mogelijkheden maar omdat ze een eerste eigen woning gekocht hebben en een passende hypotheek nodig hebben. Dat vind ik goed nieuws!
Vorig jaar was het bijna onmogelijk om mee te doen als starter, tenzij je eerst een grote schenking gekregen had van ouders of andere vermogende bekenden. Doorstromers en beleggers met een dikkere portemonnee sneden starters vaak de pas af.


Hieronder geef ik 6 tips waarmee je vooral als starter je voordeel kunt doen. Zodat jij wellicht binnenkort ook met succes een bod kunt doen op jouw eerste eigen woning.


Tip #1 - geen overdrachtsbelasting


Bespaar tot maximaal € 8.800 aan overdrachtsbelasting wanneer je een woning koopt tot maximaal € 440.000 (koopsom én taxatiewaarde beneden dit bedrag). Deze besparing geldt overigens niet alleen voor starters maar voor iedereen onder de 35 jaar die nog niet eerder van deze korting gebruik maakte. Hierdoor heb je lagere bijkomende kosten ("kosten koper") en dus minder eigen geld nodig voor de aankoop van je eigen woning.


Tip #2 - rentekorting en meer zekerheid met NHG


Bij een aankoop tot € 405.000 kom je aanmerking voor Nationale Hypotheekgarantie (NHG). En als je daarnaast energiebesparende maatregelen neemt, zelfs tot € 429.300. Wat is NHG? En wat zijn de voordelen?

NHG is een financieel vangnet dat garant voor je staat als je geld leent om een woning te kopen. Daardoor loopt de bank minder risico en krijg jij een rentekorting tot ca. 0,5% per jaar. Ook belangrijk is dat je bij betalingsproblemen hulp krijgt. Bijvoorbeeld als je werkloos wordt en tijdelijk minder kunt betalen: dan kun je onder voorwaarden afspreken om de hypotheekbetalingen tijdelijk te verlagen. Of als je de woning moet verkopen en je houdt een restschuld over: dan betaalt NHG onder voorwaarden het verschil aan de bank.


Dus: het voordeel is meer zekerheid tegen een lagere rente. Met een lagere rente kun je meer lenen dan met een hogere rente!

"Check of de gemeente voor jij een woning koopt, een starterslening aanbiedt: dat vergroot je budget!" – Inge Walstra - hypothecair planner

Tip #3 - kijk of jouw gemeente een Starterslening aanbiedt


Een starterslening is een lening waardoor je nét een beetje meer kunt lenen voor de aankoop van je eerste eigen woning. Naast de hypotheek bij de bank, vraag je een starterslening aan bij SvN (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting). Daarvoor hoef je de eerste 3 jaren nog niet te betalen, daarna alleen als je inkomen is gestegen en je een hertoets aanvraagt als dat niet het geval mocht zijn. Dan kan het zijn dat je weer 3 jaar niets hoeft te betalen.


Kijk hier https://www.svn.nl/starterslening om te kijken of de gemeente waar jij een huis koopt, deze lening aanbiedt en onder welke voorwaarden. Met deze lening heb je een groter budget voor je eerste eigen woning!


Tip #4 - niet meer standaard overbieden (boven de vraagprijs)


Gelukkig is de gekte op de woningmarkt fors afgenomen: bieden boven de vraagprijs komt veel minder vaak voor en dat is goed nieuws voor alle kopers. Minder voor de verkopers: die zijn steeds vaker blij met een bod onder de vraagprijs en daar kun jij je voordeel mee doen. Woningen staan ook weer wat langer te koop, dus je hoeft je minder gehaast te voelen dan pakweg een jaar geleden. Je koopt geen pakje boter!


Tip #5 - schakel een aankoopmakelaar in


De makelaar die het huis verkoopt waar jij in geïnteresseerd bent, is ingeschakeld door de verkoper en behartigt dus vooral diens belangen. Een aankoopmakelaar werkt voor jou. Vaak krijg je nieuw aanbod al eerder gepresenteerd dan het op Funda staat. De aankoopmakelaar ondersteunt jou bij het bepalen van een realistisch bod en houdt rekening met jouw budget. De aankoopmakelaar helpt bij het bieden en het opstellen en controleren van het koopcontract, zodat jij met een gerust hart kunt tekenen.


Tip #6 - neem als eerste contact op met een erkend hypothecair planner


Voordat je als koper de woningmarkt opgaat, kun je het beste eerst contact opnemen met een erkend hypothecair planner. Dat is een deskundige en ervaren hypotheekadviseur die verder gaat dan alleen "een hypotheek regelen". Een hypothecair planner brengt eerst uitgebreid jouw mogelijkheden in kaart en bespreekt die met je. Dan krijg je inzicht in jouw budget en in mogelijkheden waar je zelf wellicht niet direct aan denkt. Ook kan deze hypotheekadviseur je in contact brengen met belangrijke personen in zijn of haar netwerk. Zoals een aankoop- of verkoopmakelaar, een notaris, een verzekeringsadviseur en de gemeente waar je een starterslening kunt aanvragen. Dan kun je met vertrouwen op zoek naar je eerste eigen woning. Want je hebt inzicht in jouw mogelijkheden en de juiste mensen om je heen verzameld om je te adviseren.


Neem vrijblijvend contact op met Inge Walstra.


Bel, mail of app mij als je inzicht wilt krijgen in jouw mogelijkheden om een eerste eigen woning te kopen én te financieren! Ik ben een zeer ervaren hypothecair planner met een uitgebreid netwerk. Ik vind het een feestje om samen te werken met starters op de woningmarkt en geniet ervan als het ze lukt om een "knap huis" te vinden. Ik zorg ervoor dat je met zo min mogelijk stress de woningmarkt kunt gaan verkennen. Tot binnenkort!

55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page