top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverInge Walstra

Met een starterslening kun je wellicht toch je eerste eigen huis kopen!

Het valt voor starters (mensen die hun eerste eigen huis willen kopen) niet mee om op de woningmarkt te komen. Het is druk in de prijscategorie waar zij meestal zoeken (grofweg tussen € 250.000 en € 400.000) want er zijn veel meer kopers dan verkopers. Meer vraag dan aanbod.


Tot zover het sombere nieuws. Want wist je dat je in een heel aantal gemeenten je budget kunt verruimen als er een zgn. STARTERSLENING wordt aangeboden?


Via deze link kun je kijken of jouw gemeente of de gemeente waar je wilt wonen, zo'n lening aanbiedt: https://www.svn.nl/starterslening/#gemeentezoeker?cid=null?cid=null


Wat is een starterslening?

Dat is een aanvullende lening, naast je eerste hypotheek bij een commerciële bank. Onder bepaalde voorwaarden kun je deze lening aanvragen. Daarvoor heb je een toewijzingsbrief van de gemeente nodig. Daarmee kun je de lening aanvragen bij SVn (het stimuleringsfonds volkshuisvesting). Met deze lening kun je wellicht het verschil tussen de koopsom van jouw eerste eigen huis en de maximale hoogte van de eerste hypotheek financieren.


Worden mijn lasten dan niet veel te hoog?

Nee, want je betaalt de eerste 3 jaren alleen maandelijks voor de eerste hypotheek. Die eerste hypotheek past bij je huidige inkomen. Na 3 jaar ga je in principe rente betalen voor de starterslening en aflossen in de resterende

27 jaren. Ik zeg in principe: want als je denkt dat jouw inkomen dan nog steeds niet hoog genoeg is, kun je een hertoets aanvragen bij SVn en dan kan het zijn dat je nog eens 3 jaar geen rente en aflossing hoeft te betalen.

Dat is dus heel sociaal en verantwoord geregeld: pas als je ervoor kunt betalen, ga je ook betalen. Eerder niet.

Wat zijn de voorwaarden? Die verschillen per gemeente. Maar als de betreffende gemeente deze lening aanbiedt, dan is dat meestal voor maximaal 20% van de koopsom van de woning en dat tot een bepaald maximaal leenbedrag. Dat bedrag verschilt per gemeente. In Helmond is het sinds kort € 50.000.

De rente staat voor 15 jaar vast en ligt op dit moment ca. 1% onder het tarief dat een commerciële bank hanteert. Nationale Hypotheek Garantie is verplicht.

De afsluitkosten voor de uitvoerder (SVn) zijn € 750.


Wanneer en hoe vraag ik die aan?

Je vraagt een toewijzingsbrief van de gemeente aan als je een woning hebt gekocht (d.w.z. jouw bod is geaccepteerd door de verkoper). Dan kan ik je helpen bij het openen van een portaal bij SVn. Want je vraagt nl. "twee hypotheken" aan en die twee zijn met elkaar verbonden. Je moet een kennistoets invullen en heel veel documenten aanleveren. Daar heb je hulp bij nodig om dit vlotjes, zonder al te veel stress en binnen de termijn van de ontbindende voorwaarden voor elkaar te krijgen. Ik kan je helpen bij dit proces en ervoor zorgen dat jij een passende hypotheek krijgt en inzicht in jouw woonlasten en de details van de starterslening.

Wat betekent dit voor mij? Dat wil ik graag voor je berekenen. Neem contact met mij op, dan leg ik uit hoe ik werk en welke gegevens ik van je nodig heb. Dan ga ik vrijblijvend oriënteren op jouw hypotheekmogelijkheden (of op de mogelijkheden van jou én jouw partner). Als ik daar een goed beeld van heb, maken we een afspraak zodat ik je kan uitleggen hoe het in jou of jullie geval zit. Dan kun je met een gerust hart op zoek naar een eerste eigen woning.

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page