top of page
Zoeken
Foto van schrijverInge Walstra

Past jouw hypotheek nog bij jou? Of is het tijd om 'm eens goed af te stoffen?



Het is verstandig en noodzakelijk om regelmatig te onderzoeken of de hypotheek die je ooit hebt afgesloten nog wel perfect past bij jouw actuele situatie. In deze blog noem ik een aantal punten die je het beste even kunt controleren. Beter nog laat je het mij checken. Als het goed is… gaat er een uitgebreid adviestraject vooraf aan het afsluiten van een hypotheek. Jouw adviseur heeft vast heel veel vragen gesteld over je situatie en je wensen. Op basis daarvan zal hij of zij zich oriënteren op jouw financiële mogelijkheden en uiteindelijk een hypotheekvorm (met allerlei details) voorstellen van een geldverstrekker. En als het goed is, zal de hypotheek die dan tot stand komt goed aansluiten bij jouw situatie op dat moment. Met de tijd komen er veranderingen Nadat de hypotheek is afgesloten ga jij "gewoon lekker wonen en leven". En je denkt zo min mogelijk aan je hypotheek, dat is logisch. Onvermijdelijk gaan er altijd dingen veranderen. Er komen nieuwe fiscale regels, banken veranderen hun voorwaarden en ook in jouw leven veranderen er misschien dingen. Dan komt er een dag dat je hypotheek niet meer echt lekker past. Dat kun je voorkomen door met enige regelmaat, bijvoorbeeld eens in de drie jaar, je hypotheek op een aantal punten te onderzoeken. Dat doe ik ook voor al mijn bestaande klanten. Want daarmee kun je dat moment, waarop je niet meer blij bent met hoe de hypotheek ooit is geregeld, vóór zijn. Ik noem een aantal punten waar je op kunt letten.

  • Doordat je maandelijks een deel van je lening aflost en /of doordat de waarde van jouw woning is gestegen, verandert de verhouding van de schuld tegenover de waarde van de woning. Dat is positief: voor jou en voor de bank. Als de schuld nu een lager percentage uitmaakt van de actuele waarde van de woning, kan dat voor de bank reden zijn een lagere rente over de lening te berekenen. Je moet dit bij sommige banken wel zelf aanvragen. Deze banken doen dat niet automatisch!

  • Belangrijk is dat, ook wanneer één van de kostwinners overlijdt, de nabestaanden in de woning kunnen blijven wonen. Het is verstandig om periodiek te kijken naar wat jullie financieel nodig hebben om in de woning te kunnen blijven wanneer dit onverhoopt zou gebeuren.

  • In het verlengde van de hypotheek heb je vaak aanvullende levens- en woonlastenverzekeringen afgesloten. Die uitkeren bij overlijden of bij langdurige ziekte of een ongeval. Passen die nog? Op de verzekeringsmarkt is er stevige concurrentie. Dat kan leiden tot betere voorwaarden of gunstigere premies. Ook dit is zinvol om periodiek te bekijken.

  • Misschien heb je nu een fantastisch lage rente die nog voor 20 jaar vaststaat. De vraag is of je nog 20 jaar in deze woning wilt blijven wonen of dat je speelt met de gedachte in de komende jaren te verhuizen. Als dat zo is, dan is het belangrijk te weten of je de hypotheek mag “meeverhuizen”. Dit wil zeggen dat wanneer je voor de nieuwe woning weer een hypotheek afsluit, je over het huidige hypotheekbedrag en de rest van de (stel) 20 jaar dezelfde rente blijft betalen als je nu betaalt. Of betekent oversluiten bij jouw hypotheek dat je direct over de hele, nieuwe lening de huidige (hogere!) marktrente moet betalen? Je kunt dat maar beter weten voordat je plannen maakt of voordat je plannen uitstelt!

Zo zijn er nog een aantal andere punten die zinvol zijn om periodiek aandacht te geven. Heb je interesse om jouw bestaande hypotheek eens “af te stoffen” en mij te laten onderzoeken of alles nog past bij jouw huidige situatie en wensen? Maak gerust een afspraak!

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page